Kind alleen weg?

September 28, 2014
No Comments

kind-alleen
Het is iets waar de meeste ouders nachten lang van wakker liggen, hun kind is alleen op vakantie. Seks en overmatig drugs en alcohol gebruik zijn dan ook doorgaans de onderwerpen waar ouders het meest bang voor zijn. En logisch ook, u wilt immers uw kind goed beschermen.

Angsten reëel?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de angsten die ouders hebben over hun kinderen die alleen op vakantie gaan reëel zijn. Jongeren kunnen moeilijk met grenzen omgaan en zeker op vakanties blijkt dat zij behoorlijk veel alcohol benuttigen. Daarnaast is alcohol een slechte raadgever, gezien zij in deze omstandigheden eerder onveilig seks zullen hebben. Bovendien zijn er behoorlijk veel jongeren die standaard onveilig seks hebben op een vakantie, uit meerdere onderzoeken blijkt dat maar liefst de helft onveilig seks heeft.

Hoe mee omgaan?

Ouders hebben geen zin in een chagrijnige puber en gaan daarom een gesprek over de vakantie uit de weg, toch adviseren wij u om juist wel het gesprek aan te gaan. Maar zorg ervoor dat het niet te serieus overkomt, maar maak er een leuk en spannend gesprek van, dat is ook wat zij van de vakantie verwachten.

Vraag aan uw kind hoe zij over alcohol, drugs en seks denken en geef daarna pas uw mening hierover. Probeer ook duidelijke afspraken hierover te maken. Zorg ervoor dat dit afspraken zijn waar zowel u als uw kind zich in kan vinden, anders doen ze het toch. Bovendien voelen pubers zich er niet prettig bij als zij regels overtreden, maar ze vinden wel dat de regels eerlijk moeten zijn. Vind daarom dan ook geen goede tussenweg en luister goed naar uw kind. Daarnaast zijn pubers gevoelig voor feiten en minder voor meningen. Laat ze dan ook de feiten omtrent overmatig alcohol gebruik en bijvoorbeeld Soa’s zien.

admin